Ondt i ryggen og smerter i lænden (nederste del af ryggen) er desværre en folkesygdom, og de fleste ved ikke med sikkerhed, hvad årsagen til smerterne er. Heldigvis kan man i de fleste tilfælde selv gøre en aktiv indsats for både at forebygge og hjælpe smerterne væk igen.
60-80 % af danskerne rammes af rygsmerter og/eller lændesmerter en eller flere gange i løbet af livet. Ofte drejer det drejer sig om en ganske ufarlig tilstand, men på trods af dette kan ondt i ryggen være yderst smertefuldt og påvirke livskvaliteten negativt.
I mange tilfælde ved man ikke med sikkerhed, hvorfor og hvor rygsmerterne komme fra. Blandt de mest almindelige årsager til ondt i ryggen er tunge løft, sportsskader, kropsvrid, ensidigt kropsligt arbejde, dårlig fysisk form, inaktivitet eller arvelig disponering. De fleste gange skyldes rygsmerter en kombination af flere forskellige årsager, og netop derfor kan det være svært at kortlægge hvad der ligger bag.
Hvad er lændesmerter?
• Lændesmerter er smerter i nedre del af ryggen.
• Smerterne kan inddeles i kortvarige og længerevarende smerter.
• Kortvarige smerter i lænd varer under 6 uger.
• Længerevarende smerter i lænden, varer mere end 12 uger.
Hvor hyppigt er forekomsten af lændesmerter?
• Lændesmerter er en af de hyppigste årsager til, at praktiserende læge bliver kontaktet.
• Det anslås, at 60-80 % af befolkningen i løbet af livet vil opleve mindst én episode med smerter i lænden, mens op til halvdelen af alle voksne har haft en episode med smerter i lænden inden for det sidste år.
• Det er især personer mellem 35 og 55 år som søger læge på grund af smerter i lænden. Kvinder og mænd er lige udsatte.
• Under graviditet får 1 ud af 5 kvinder smerter i lænden.
• Lændesmerter er den største enkeltdiagnose for forsikringsudbetalinger og står for næsten 15 % af langtidssygemeldingerne og mere end 10 % af alle førtidspensioner.
Hvad kan jeg gøre for at forebygge rygsmerterne?
Arbejdsstillinger
Giv dine arbejds- og siddestillinger et grundigt eftersyn. Er dine arbejdsstillinger optimale? Og husker du at variere dem i løbet af dagen? Justér hurtigst muligt eventuelle vanskelige arbejds- eller siddepositioner. For nemmere at juster din kropspositurer vil et lændebælte være en god løsning, her vil NordicX Back Support Brace være en rigtig god mulighed.
Fornuftig løfteteknik
Sørg altid for at benytte en fornuftig løfteteknik. Stå tæt på den genstand, du skal løfte. Gå ned i knæ og hold ryggen helt lige. Spænd mavemusklerne, så de støtter ryggen. Tag fat i genstanden og mærk efter, hvor tung den er, før du løfter den. Sørg for, at dine fødder og næse peger samme vej. Løft genstanden med armene – ikke ryggen – og hold den tæt ind til kroppen. Løft aldrig noget, samtidig med at du vrider i ryggen. Gå ned i knæ, når du ønsker at stille genstanden fra dig igen. Et lændebælte som NordicX Back Support Brace, vil være en optimal løsning til at blive støttet omkring lænden og herved give en meget bedre løfteteknik i disse situationer.
Styrk din ryg
Du kan undgå mange rygproblemer, hvis du træner og styrker din ryg. Træning af ryggen kan foregå på mange forskellige måder og alle aktiviteter, som involverer bevægelse af ryggens muskler, kan bruges. Det gælder blot om at vælge den aktivitet eller de træningsøvelser, du bedst kan lide. Motionér eller bevæg dig gerne 30 minutter dagligt.
Fordele ved brug af lændebælte - NordicX Back Support Brace
• NordicX Back Support Brace, vil give dig ekstra støtte i lænden således at du støttes i dine daglige bevægelser som at skifte position fra liggende, siddende og stående.
• NordicX Back Support Brace, vil hjælpe dig med at få reduceret smerterne i lænden ved at give støtte i mange af dagligdagens belastninger.
• NordicX Back Support Brace, er meget nem at tage på samt at justere så den passer præcis til dig.
• NordicX Back Support Brace, kan bæres både uden på dit tøj, men også under tøjet, og kan næsten ikke ses.
• NordicX Back Support Brace, er blandt brugerne kendt for at forbedre kropsholdningen, så det er lettere at bevare en sund kropsholdning med en mere rank ryg.
Hvornår bør du søge læge?
Selvom de fleste rygsmerter skyldes godartede overbelastninger i ryggens led, muskler eller sener, kan det være en god idé at blive undersøgt for at finde ud af, hvad der er galt, og hvad du selv kan gøre for at få det godt igen.
Har du rygsmerter, bør du altid opsøge læge, hvis:
• Rygsmerterne har varet mere end en uges tid.
• Flere dages smertestillende medicin og aflastning af ryggen ikke har nogen effekt.
• Du oplever ufrivilligt vægttab og føler generel sygdom (svimmelhed, kvalme, feber og lignende).
• Du oplever vandladnings- og afføringsproblemer samt problemer med at holde på tarmluft.
• Smerterne stråler ned i det ene eller begge ben.
• Føleforstyrrelser og følelsesløshed i underkroppen.
• Du har nedsat kraft i benene.
Din læge vil først og fremmest undersøge, om der er tale om almindelige rygsmerter, nerverodssmerter på grund af en prolaps eller snævre forhold i ryggen eller om der ligger en mere alvorlig sygdom til grund for dine smerter. Ud fra jeres samtale og en nærmere undersøgelse vil lægen herefter kunne rådgive dig og give dig konkrete anvisninger i forhold til dine rygsmerter.
Efterlad en kommentar
Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.